اجزای تشکیل دهنده لنز های عکاسی بخش سوم

دهانه لنز ها 

دهانه لنز ها

 

دهانه لنز ها 

دهانهٔ لنز به قسمت جلوی لنز گفته می‌شود که معمولا لبه‌ای فلزی یا پلاستیکی است که دارای رزوه برای بستن فیلترها و اتصالات دیگر است. قطر دهانهٔ لنزهای مختلف اندازه‌های متفاوتی دارد که برای بستن تجهیزات جانبی روی لنزها، دانستن این اندازه لازم است.

برای هر لنزی با توجه به اندازهٔ قطر دهانه‌اش، فیلترها، حلقه‌های بزرگ‌نمایی و هودهای آفتابگیر هم اندازه وجود دارد تا بتواند براحتی جلوی لنز نصب شود. برای نصب فیلترها باید از فیلتری با اندازهٔ متناسب با دهانهٔ لنز استفاده کرد.

بنابر این ممکن است اگر چند لنز با دهانهٔ مختلف دارید، مجبور شوید برای هر لنز، فیلتری مخصوص همان لنز خریداری کنید. بر خلاف نشیمنگاه لنزهای برندهای مختلف که با هم سازگار نیستند، رزوهٔ دهانهٔ لنزهای برندهای مختلف با هم سازگار بوده و امکان بستن فیلترها روی تمام دهانه‌ها با سایز یکسان وجود دارد.

 

فاصله کانونی و زاویهٔ دید لنز

فاصله کانونی (Focal length) لنز بنا به تعریف عبارت است از فاصله بین مرکز اپتیکی لنز تا محل تمرکز تصویر روی سنسور یا فیلم. اما این تعریف فیزیکی کامل نیست و چیزی که مهم است این است که فاصلهٔ کانونی میدان دید نسبی لنز را تعریف می‌کند و بیان می‌کند که دید یک لنز چقدر وسیع یا بسته است. فاصله کانونی معمولا به میلیمتر روی لنز نوشته می‌شود (مثلا 28 mm، 50 mm یا 100 mm).

در مورد لنزهای زوم که دارای فاصله کانونی متغیر هستند، کم‌ترین فاصله کانونی (در واید‌ترین حالت لنز) و بیشترین فاصله کانونی (در تله‌ترین حالت) را روی لنز بیان می‌کنند. مثلا 18-55 mm.

فاصله کانونی و زاویهٔ دید لنز

 

زاویهٔ دید (Angle of view) عبارت است از میدان قابل دیدن منظره که توسط سنسور تصویر ثبت می‌شود و با زاویه بیان می‌شود. دیدهای زاویه باز یا واید نواحی بزرگ‌تر و زوایای کوچک، نواحی کم‌تری را در یک عکس ثبت می‌کنند.

تغییر فاصله کانونی زاویهٔ دید را تغییر می‌دهد. فاصله‌ کانونی‌های کوتاه‌تر (مثلا 18 م. م. ) زاویه دید بازتری را ایجاد می‌کنند و ناحیهٔ بزرگ‌تری در عکس ثبت می‌شود.

هر چه فاصله کانونی بلندتر باشد (مثلا 55 م. م. ) زاویهٔ دید کوچک‌تری خواهیم داشت و ناحیهٔ کم‌تری از منظره در یک عکس دیده می‌شود، بنابر این سوژه بزرگ‌تر دیده خواهد شد

یک لنز زوم مانند 18-55 mm بازترین زاویه ثبت تصویر را در 18 mm و کوچک‌ترین زاویه تصویر را در 55 mm ایجاد خواهد کرد.

اگر نیاز به ثبت زاویهٔ دید بازتری داشته باشید، باید از لنزی با فاصلهٔ کانونی کم‌تر از 18 م. م. استفاده کنید،

مثلا یک لنز 10-14 mm. از طرف دیگر اگر بخواهید بزرگ‌نمایی بیشتری داشته باشید یا از فاصلهٔ بیشتری عکس بگیرید، نیاز به لنزی دارید که فاصله کانونی بلندتری داشته باشد، مثلا 55-200mm.

فاصله کانونی و زاویهٔ دید لنز

 

همان طور که در تصاویر بالا دیده می‌شود هرچه فاصله کانونی کوتاه‌تر باشد، میدان دید وسیع‌تری در عکس خواهیم داد و ناحیهٔ بزرگ‌تری در تصویر ثبت خواهد شد. از طرف دیگر هر چه فاصله کانونی بلندتر شود، ناحیهٔ کم‌تری را در تصویر خواهیم دید، اما تصویر بزرگ‌تر خواهد شد.

اگر از یک سوژه در فاصلهٔ ثابت عکاسی کنیم، با استفاده از فاصلهٔ کانونی‌های کوچک‌تر اندازهٔ سوژه کوچک‌تر می‌شود و با استفاده از فاصلهٔ کانونی‌های بلند‌تر اندازهٔ سوژه بزرگ‌تر خواهد شد.

 

 

بخش سوم از مجموعه آموزش های لنز های عکاسی (دهانه لنز) نیز به پایان رسید 

پیشنهاد ما: مطالعه مقاله نشیمنگاه لنز ها